Specijalistička psihijatrijska ordinacija Lenus

Šta je funkcionalni alkoholizam?

Šta je funkcionalni alkoholizam?

Funkcionalni alkoholizam predstavlja jednu od varijanti poremećaja upotrebe alkohola koja se odnosi na osobe koje imaju problema sa upotrebom alkohola, ali ipak uspevaju održati normalne životne okolnosti i izvršiti svoje obaveze. To zapravo znači da funkcionalni alkoholičari mogu funkcionisati u svakodnevnom životu, raditi, imati porodicu, prijatelje i uspešnu karijeru, ali da ipak konzumiraju alkohol u velikim količinama i često skrivaju svoju upotrebu alkohola. To su osobe koje svakodnevno konzumiraju alkohol, a normalno funkcionišu u obavljenju svojih svakodnevnih obaveza.

Osoba koja je funkcionalni alkoholičar obično se trudi da uvek ima pristup alkoholu, da uvek ima zalihu alkoholnih pića, često krije alkohol, konzumira ga u bilo koje doba dana, čak i na radnom mestu, a u situacijama kada pitamo ili komentarišemo o njenim navikama zauzima odbrambeni stav. Takva osoba često ima poteškoće da se seti nekih situacija dok je bila u pijanom tj alkoholisanom stanju, često ima “rupe” u sećanju, često izbegava druženja koja ne podrazumevaju konzumiranje akohola, nije neobična ni značajna narušenost međuljudskih odnosa.

„Visoko funkcionalna osoba sa zloupotrebom alkohola obično doživljava umerene do vrlo male posledice povezane sa zloupotrebom alkohola, ali uprkos tome što ima manje posledica, funkcionalan alkoholičar i dalje se oslanja na alkohol kako bi dovršio svakodnevne zadatke i zavisan je od intenzivne želje za alkoholom, što dugoročno narušava njegovo zdravlje i dobrobit“ (Bryant i Squeglia)

Kako prepoznati funkcionalni alkoholizam?

Funkcionalni alkoholizam nije uvek lako prepoznati. Neki od znakova koji ukazuju na postojanje ovog stanja su:

 • nemogućnost kontrole i prestanka konzumiranja alkohola
 • osoba je već imala pravnih problema povezanih s pićem
 • piju ujutro ili kad su sami
 • piju sami, skrivaju piće od drugih ili im treba alkohol pre dolaska na društvene događaje
 • postaju ljuti ili se brane kada drugi dovode u pitanje njihove navike pijenja
 • piju alkohol kako bi se nosili sa stresom ili negativnim emocijama
 • imaju simptome krize kada ne piju
 • gube prijatelje ili imaju problema zbog pijenja, ali ne odustaju od alkohola
 • treba im alkohol kako bi se opustili ili osećali samopouzdano
 • zaboravljaju šta su radili dok su pili
 • negiraju da piju, skrivaju alkohol ili se ljute kada se suoče sa pitanjima o alkoholizmu

Iako se naizgled čini da funkcionalni alkoholičari imaju kontrolu, mogu dovesti sebe ili druge u opasnost pijenjem i vožnjom ili, na primer, rizičnim seksualnim ponašanjem. Ove osobe su pod povećanim rizikom da počine suicid. Uz to, svaka zloupotreba alkohola povećava izglede za porodično nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje dece, kao i  nastanak alkoholnog fetalnog sindroma (grupe urođenih mana koje mogu nastati ako trudnica pije alkohol). Teško opijanje ima mnogo drugih rizika – bolesti jetre, pankreasa, raka, oštećenja mozga, ozbiljnog gubitka pamćenja i viskog krvnog pritiska.

Koliko alkohola je puno?

Dr sc. Robert Huebner, iz američkog Nacionalnog instituta za zloupotrebu alkohola i alkoholizam, upozorava, da „nije moguće puno piti i održavati veliku odgovornost tokom dugog razdoblja“. Ako neko puno pije, to će ga sustići.

Prekomerno pijenje je za žene više od tri pića dnevno ili sedam sedmično. Za muškarce to je četiri ili više dnevno ili 14 sedmično. Ako pijete više od dnevnog ili sedmičnog ograničenja, smatra se da pijete mnogo te da da vam treba pomoć u odvikavanju. Lečenje visoko funkcionalnog alkoholičara isto je kao i za bilo koju drugu vrstu zavisnika.

Lečenje

Lečenje funkcionalnih alkoholičara uključuje psihološke tretmane koji se fokusiraju na identifikovanje uzroka problema i razvijanje strategije za suočavanje sa njim, pružanje podrške (psihoterapija/grupe podrške koje pružaju osećaj pripadnosti i razumevanja. Izuzetno je rasterećujuće podeliti osećanja sa ljudima koji su blagonakloni, a i sami prolaze ili su prošli kroz slično iskustvo) i struktiriranje životnog stila i navika osobe koje zloupotrebljava alkohol.

U nekim slučajevima, lekari prepisuju određene medikamente kako bi pomogli osobi da savlada simptome stanja povezanih sa alkoholizmom, kao što su depresija ili anksioznost. Da bi se obezbedio najbolji mogući ishod lečenja, važno je pridržavati se plana i uzimati ih po uputstvu lekara.

Dođite da razgovaramo, niste sami!

Pozovite  nas na 061 64 33 266!

Ako smatrate da imate problem sa zavisnošću pišite nam na office@lenus-ordinacija.rs 
ili pozovite na broj +381 61 64 33 266

Poslednje sa bloga