Specijalistička psihijatrijska ordinacija Lenus

E-CIGARETE POGORŠAVAJU KVALITET SNA I MENTALNO ZDRAVLJE MLADIH

E-CIGARETE POGORŠAVAJU KVALITET SNA I MENTALNO ZDRAVLJE MLADIH

Upotreba e-cigareta značajno utiče na kvalitet sna i nivo anksioznosti mladih odraslih osoba, sugeriše nova studija sa Univerziteta Surrey objavljena u časopisu Healthcare.

Naime, engleski naučnici istraživali su odnos između upotrebe e-cigareta, kvaliteta sna i mentalnog zdravlja mladih u dobi od 18 do 25 godina. Takođe, istraživali su kako je upotreba e-cigareta povezana sa usamljenošću i usredsređenom svesnošću (što može poboljšati emocionalnu regulaciju). Takođe, proučavali su ruminaciju, koja uključuje ponavljajuće razmišljanje ili razmišljanje o negativnim osećanjima.

Istraživači su otkrili da je kvalitet sna korisnika e-cigareta znatno lošiji od njihovih vršnjaka koji ne koriste e-cigarete, pri čemu više od tri četvrtine pokazuje simptome nesanice. Stimulativna svojstva nikotina mogu uzrokovati loš san, takođe, nedostatak sna mogao bi povećati upotrebu e-cigareta kao načina da se nadoknadi letargija tokom dana.

Dr. Simon Evans, neuronaučnik sa Univerziteta Surrey, kaže: „Sada je uobičajeno videti mladu osobu kako puši e-cigarete. Pojava vape shopova čini ove proizvode dostupnijim i povećava iskušenje da ih kupite. Ono što je zabrinjavajuće je to što mnogi nisu svesni ili jednostavno umanjuju opasnost takvih proizvoda, verujući da nešto što ima „voćni“ ukus ne može biti štetno. Poznato je da nikotin sadržan u proizvodima negativno utiče na razvoj mozga i može podstaknuti ponašanja koja povećavaju rizik od razvoja problema sa zloupotrebom droga.“

Upotreba e-cigareta među mladima drastično je porasla tokom poslednje decenije, a ne zna se dovoljno o njenom efektu. Kako bi saznali više, naučnici su ispitivali 316 ispitanika  (263 koji nisu koristili e-cigarete, naspram 49 koji jesu) o njihovim navikama vezanim uz e-cigarete, kvalitet sna i mentalno zdravlje.

Otkriveno je da je nivo anksioznosti bio viši u grupi korisnika e-cigareta.

Istraživači su takođe otkrili da je 73.5% onih koji su koristili e-cigarete bili noćni tipovi („noćne ptice“) u odnosu na samo 40% onih koji ih nisu koristili. Korisnici e-cigareta takođe su prijavili viši stepen usamljenosti. Ta bi usamljenost mogla biti povezana s njihovom sklonosti „noćnom životu“, budući da su prethodne studije pokazale da mlade odrasle osobe koje ostaju budne do kasno u noć često imaju slabiju društvenu podršku.

Po prvi put, istraživači su takođe ispitivali nivo  usredsređene svesnosti i ruminacija. Otkrili su da korisnici e-cigareta imaju značajno niži nivo usredsređene svesnosti i viši nivo ruminacija od svojih vršnjaka koji ne koriste e-cigarete. To sugeriše da bi trening usredsređene svesnosti mogao pomoći u zaštiti mladih ljudi od upotrebe e-cigareta. Suprotno tome, oni s višim nivoom  ruminacija mogli bi pušiti e-cigarete kao sredstvo samolečenja protiv distresa.

Dr. Evans dodaje: „Pušenje e-cigareta utiče na sva područja fizičkog i mentalnog zdravlja. Loš san ne samo da utiče na svakodnevno funkcionisanje mlade osobe, nego dugoročno povećava rizik od razvoja srčanih bolesti i dijabetesa. U ovoj smo studiji pronašli uznemirujuću vezu između uportrebe e-cigareta i anksioznih simptoma. To može dovesti do stvaranja začaranog kruga upotrebe e-cigareta za ublažavanje teskobe, pa nakon toga ne možete spavati, zbog čega se dugoročno osećate još gore. Međutim, podaci pokazuju da bi intervencije usmerene na usredsređene svesnost i borbu protiv ruminacije mogle biti korisne za smanjenje upotrebe e-cigareta među mladima.“

Izvor: Evans SL, Alkan E. Personality Risk Factors for Vape Use amongst Young Adults and Its Consequences for Sleep and Mental Health. Healthcare (Basel); februar 2024. godine.

Dođite da razgovaramo, niste sami!

Pozovite  nas na 061 64 33 266!

Poslednje sa bloga