Specijalistička psihijatrijska ordinacija Lenus

Lečenje zavisnosti od alkohola

Lečenje zavisnosti od alkohola

Zavisnost od alkohola- alkoholizam je ozbiljno zdravstveno stanje koje pogađa milione ljudi širom sveta. Karakteriše ga ogromna želja za konzumiranjem alkohola, čak i kada su u pitanju negativne posledice. Na sreću, postoje efikasni tretmani koji se primenjuju u lečenju zavisnosti od alkohola.  

Proces lečenja zavisnosti od alkohola prolazi kroz nekoliko faza:

Detoksikacija je prva faza lečenja, koja uključuje bezbedno oslobađanje organizma od alkohola uz medikamentoznu terapiju pod medicinskim nadzorom. Kada se detoksikacija završi, uvodi se averzivna terapija ( blokatori u obliku tableta, depo injekcija, implanata)-disulfiram ( Esperal, Tetidis) kao i lekovi koji umanjuju žudnju za alkoholom-Campral, Naltrexone.

Pojedini zavisnici imaju i druge mentalne poremećaje. U tretmanu se koriste drugi lekovi (antidepresivi, psihostabilizatori i antipsihotici) koji smanjuju anksioznost, stabilizuju raspoloženje, umanjuju opsesivno kompulzivnu fenomenologiju koja prati bolesti zavisnosti od alkohola.

Pored navedenog sprovodi se i psihoterapija-grupna i porodična u cilju poboljšanja održavanja postignute apstinencije, prevencije recidiva, sticanja veština za bolje prevazilaženje trigera (okidača) kako intrapsihičkih tako i onih iz okruženja. Osoba uči kako da se nosi sa stresom, radi se na strategijama prevladavanja kriznih situacija.

Korisno je  učešće u grupama za podršku kao što su Anonimni alkoholičari (AA) ili drugi slični programi od pomoći u održavanju trezvenosti i postizanju trajnog oporavka. Grupne terapije i grupe podrške su veoma važne jer omogućavaju osobama koje su zavisne od alkohola povezivanje sa drugim ljudima koji su u istoj situaciji, omogućava im stabilno okruženje u kojima jedni drugima pružaju podršku. Ove grupe su veliki pomagač u održavanju motivacije i poboljšanju mentalnog zdravlja.

Oporavak od zavisnosti od alkohola je dugotrajan proces koji zahteva posvećenost i podršku. Uz pravi tretman i podršku, moguće je zavisnost od alkohola staviti pod kontrolu i živeti zdravim i kvalitetnim životom.

Ako smatrate da imate problem sa zavisnošću pišite nam na: office@lenus-ordinacija.rs  ili pozovite  +381 61 64 33 266